Konst och demokrati

Konst och demokrati är två otroligt viktiga förutsättningar ett öppet och jämlikt samhälle. Konst kan ge mening och skapa tillit – vara en del av vår gemensamma berättelse. Konsten kan också säga något om maktrelationer i det offentliga rummet. Vilka röster och berättelser får ta plats?

Förr var det mest statyer på kungar och andra ”viktiga” personer som fick pryda den offentliga miljön. Men sedan 30-talet blev offentlig konst mer demokratisk och då också mer varierande och med mer bred. Vi har alla mycket olika föreställningar om vad bra konst ska vara. Det är bra. Det väcker samtal och eftertanke. Det öppnar upp.

Vi socialdemokrater vill ha en ständigt öppen debatt, ett kritiskt samtal om samhällets villkor och utveckling. För det behövs i en levande och sann demokrati. Orden konst och kultur leder tanken åt olika håll för var och en av oss. Det viktigaste är inte att leverera den perfekta definitionen eller den perfekta konst och kulturpolitiken. Det viktigaste är öppenheten, utforskandet och bejakandet. Med det politiska siktet inställt mot ett demokratiskt samhälle, med alla människors lika värde i fokus och med en övertygelse om att konst och kultur är nödvändiga delar för just ett sådant samhälle så är jag övertygad om att vi går i rätt riktning.

Konst och kultur är inte immun mot normerna i samhället. Det finns partier och krafter som vill begränsa det fria konst- och kulturlivet. Partier som exempelvis tycker att det är politiker som ska definiera svenskt kultur och svensk konst. Därför blir en av de viktigaste uppgifterna för politiken i ett demokratiskt samhälle att säkerställa konstens oberoende i förhållande till just politiken. En utmanande uppgift. För samtidigt kan inte konsten och det fria kulturlivet helt vila på kommersiella grunder. Den behöver delvis vara finansierad via skatten. Det handlar alltså om att ha en gemensam förståelse och respekt för att det handlar om ett ömsesidigt beroende.

Luleå har under många år satsat på konst och kultur. Det vill jag att ska Luleå fortsätta med. Jag vill vara en kraft som, precis som konsten, väcker samtal och eftertanke, som öppnar upp.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s