Tal från Luleå Pride 2018

Pridetal 2018

Är jag heterosexuell, är jag homosexuell, bi?, är jag kvinna, är jag man, är jag queer? Vem är jag? Vem har rätt att definiera mig? Vem har rätt att definiera någon av oss? Är vi inte alla bara människor?

Under 60-talettrakasserade ofta den amerikanska polisen homosexuella. Razzior mot gaytäta klubbar och barer var vanliga. Den 27 juni 1969, för snart 50 år sedan hände något nytt. Polisen gjorde en razzia på Stonewall Inn, en populär gayklubb i New York och den här gången gjorde klubbesökarna motstånd. De kastade mynt och sedan flaskor på poliserna. Fler och fler människor, uppemot 1000 personer, anslöt sig till demonstrationen som höll på i fler dagar.

Den här händelsen sägs vara en vändpunkt för gayrörelsens kamp och för den homosexuella frigörelsen. Startskottet för Priderörelsen.

Nu skriver vi 2018.Och även om det blivit bättre så finns det fortfarande krafter som vill begränsa människors friheter, som på allvar menar att de mänskliga rättigheterna inte gäller alla.

Varje dag, ja flera gånger varje dag blir fortfarande människor utsatta för hatbrott, utsatta för mobbing, förminskningar, förlöjliganden. Varje dag blir människor diskriminerade. Ja, än i dag, straffar det sig att avvika från normen.

Pride handlar om friheten att få vara den Du är. Det låter enkelt och självklart, men är tyvärr fortfarande långt ifrån en verklighet. Det vet världens hbtq-personer bättre än de flesta.

Därför ska vi, varje dag, stå upp för alla människors lika värde. På jobbet. Vid fikabordet. Hemma i soffan. På nätet. Hela tiden. Igen. Och igen.

Jag är stolt över att stå här idag, i Stadsparken. Jag är stolt över att finnas på en plats i världen där kärleken till varandra är så stor. Luleå ska vara en plats för alla. En plats där var och en av oss får vara sig själv. Där alla är stolta, självklara och fantastiska.

Nu ska vi kicka i gång årets Pridefestival. Vi gör det med en blandning av allvar och glädje, vi förenar kunskapspåfyllnad med härlig partystämning.

Varmt välkomna till Luleå Pride 2018!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s