Framtidens kulturmiljö i Luleå

Här skapas framtidens Luleå

Så inledde jag talet jag höll i samband med invigningen av Pumphus 42, Havsstrand. Jag tänker att det är så viktigt att vi förstår att det vi bygger nu, oavsett om det är skolor, bostadshus eller pumphus, är framtidens kulturmiljö. Framtidens Luleå.

Så här fortsätter talet:

I december 2010 satte Luleå siktet på att bli 10 000 fler. Vi insåg att det första som behöver hända är att förstärka vatten och avloppskapaciteten och få igång bostadsbyggandet. Vi byggde nytt vattenverk och vi satte igång Östra länken. Vi fick igång bostadsbyggandet. Nu säger vi välkommen till Luleå!

Förutom den naturliga identiteten som kuststad och identiteten som den talangfulla innovativa staden så präglas Luleå av stålet. Stålproduktionen på SSAB, och alla som genom tiderna arbetat där, har varit med och byggt upp Luleå till vad det är idag.

Så det är inte en slump att det nu går en roströdtråd i Cortenstål genom Luleå. Från Rostbollen, ”The Opposite Sphere”- ”Motsatta sfären”, vid Notviken, 
via aktivitetscentret Alcatraz, 
förbi där vi står nu pumpstationen P42 ”Havstrand” och 
slutligen skulpturen ”Porten mot havet”som står längst ut mot vattnet på Södra Hamnplan.

När vi bygger Luleå bygger vi också framtidens identitet och kulturmiljö. Havsstrand är inte bara ett skal för den tekniska utrustningen och avloppsvattenhanteringen, utan även ett viktigt arkitektoniskt blickfång vid infarten mot Luleå centrum.

Östra länken är ett av våra största anläggningsprojekt genom tiderna. Jag minns väl dagen då klubban föll och beslutet togs om att genomföra projektet i samverkan med NCC. Något vi aldrig gjort förut. Hur skulle det gå? Hittills har det varit en ren framgångssaga. Det har gått fortare, det har blivit billigare och projektet tog hem högsta vinsten i byggbranschens mest prestigefyllda tävling ”Årets Bygge” i Sverige 2018.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s